En İyi Org Markası
En İyi Org Markası
En İyi Org Markası yazımızı, siz değerli okurlarımız için derleyip hazırladık. Bu yazımızda Org ile ilgili fikir sahibi olabileceğiniz ve hangi markanın bu enstrümanı daha kaliteli ürettiği hakkında merak ettiğiniz bütün sorulara cevap bulabileceksiniz.
Dilerseniz şimdi, revize üstüne revize alıp gelişmeye hep açık olan orgları, daha yakından inceleyelim.
Keyifli okumalar.
Org Tarihçe ve Gelişimi
Org (Klavye) mazisi çok önceye dayanan tuşlu bir müzik gerecidir. Aslına bakarsanız org ilk zamanlarda devasa bir boyutta olup, kilise ve katedral gibi kutsal mekanlarda kullanılmaktaydı. Basit bir boru sistemi, klavye, pedal ve körükten oluşuyordu. Gelişimi ilk olarak 13. Yüzyılda başladı. Amaç org’u daha portatif bir hale getirmek isteğiydi. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı ve kromatik tuşlar, akabinde tek klavyeye indirip bir bütünlük katabilmek için kolektif supaplar tercih edildi. 35 adet olan tuş sayısı 61’e yükselirken, pedayle adedi de 12’den 32’ye yükselmiştir. Orglar rönesans döneminde sayı ve çeşitlilik olarak genişlik göstermiştir. 18. Yüzyılda bombarda isminde bir tam klavye daha katılınca güçlü dil koalisyonu esas klavyeden çıkarıldı. Artış gösteren boru sayısından ötürü yükselen basınçlı hava akışı ihtiyacını gidermek için köşeli körükler yerini sürgülü körüklere bıraktı. Zamanla romantizm akımından etkilenen orgun, yüzyıllar süresince dini pencereden salmış olduğu köklerini değiştirmek isteyenlerin sayısı arttı. Nitekim başarılı oldular. Barker kolu, denkleştirici, tınıya denge sağlayan sarsıntı engelleyiciler ve kıvrımlı körük takımı gibi yeni birçok revize daha geldi ve org artık klasik müzik ve eğlence amaçlı ortamlarda da kullanılmaya başlandı. Bu gelişimini 19. Yüzyıla kadar devam ettirdi. Org, günümüzde dijital türevi de olmakla beraber hala revaçta olan bir müzik aleti olarak birçok icracının tercih konumunda bulunuyor.
Orgun Genel Yapısı
Org, büyüklü küçüklü ses borularının bir araya gelmesiyle oluşur. Pedallardan borulara hava akışı sağlanırken, dokunaklar da bünyesinde bulundukları boruların istediği sesin ortaya çıkmasını sağlarlar. Orgu meydana getiren materyallerden çoğu arka planda bulunup, gözle görülmezler. Org mekanizması; Konsol, klavye, register tuşları ve klavye – boru takımları uyuşumunu sağlayan sistemlerden meydana gelir.
Org boruları metal veya tahta materyallerinden elde edilirler. Boyları farklılık gösterebilirler. Hava kasası üzerinde ağız bölgeleri, hava girişi sağlanacak şekilde altta olmak üzere, düşey şekilde dizilmiştir. Borunun boyu ne kadar kısalırsa, elde edilen ses o kadar tizleşir.
Konsol, ses tonları ve notaların denetimi için gereken mekanizmaları içermektedir. Org klavyesi, tıpkı piyano gibi tuşlardan oluşup, pedal takımının desteğiyle birlikte boru mekanizmalarının yönetimini yapar. Bütün tuşlar, aynı notayı farklı ton ve tınılarla ses iletimi yapan borulara bağlıdır. Orgların büyüklüğüne göre klavye ve pedal takımları da doğru orantılı olarak artış gösterir. Klavyenin sağ ve sol bölgelerinde ses denetimi yapmak üzere düğmeler mevcuttur. Bu düğmeler boru takımlarının körükten gelen basınçlı havayla münasebetini sağlayan tahta sürgülere bağlıdır. Klavyedeki tuşlara basınca hava kasasından gelen havanın boru içerisinde titreşimiyle ses meydana gelir.
Hangi Orgu Almalıyım?
Eğer org almayı düşünüyor aynı zamanda kaliteden ödün vermek istemiyorsanız, birazdan sizlerle paylaşacağım bilgiler ışığında hareket etmenizi tavsiye ederim.
Öncelikle tuş hassasiyeti olan orgları şiddetle tavsiye ediyoruz. İsteğe göre tuş ayarı yapabilmek, tuşlu enstrümanlar için büyük bir ayrıcalık olmakla beraber, çalma sürenizden tutun sağlığınıza kadar birçok durumu direkt olarak etkiliyor. Bir diğer özellik ise sustain pedalının mevcut olması. Böylelikle kendinize, tıpkı piyano çalıyor hissiyatı sağlamış olursunuz.
Son olarak, En İyi Org Markası adı altındaki yazımızda sizlere faydalı olabileceğini düşündüğümüz bilgileri paylaştık. Umarız bu bilgiler, siz değerli okuyucularımız için faydalı olacaktır.