Kısa Sap Bağlama Akort | Nasıl Akort Edilir

Kısa Sap Bağlama Akort

Kısa sap bağlama akort biçimi çöğür düzeni veya aşık düzeni olarak kabul görmektedir. Bu konu hakkında sizlere kapsamlı bilgiler vereceğim bu yazımda öncelikle konunun daha kolay anlaşılabilmesi için genel bilgiler vermek istiyorum. Öncelikle kısaca kısa sap bağlama nedir? Bu soruya değinelim, diğer bir adıyla kısa kol bağlama sonradan ortaya çıkmış olan bağlama türüdür. Sonradan kısmı yalnız uzun sapa kıyas ile yani uzun sap türün 1000’den fazla yıllık geçmişini göz önüne aldığımızda kısa sap türler oldukça yenidir. Kısa sap bağlamanın teknesi 37 ve 42 cm arasında ölçüye sahip olabilmektedir. Ayrıca genellikle uzun koldan 4 adet perdesi daha azdır. Böylece genellikle 19 adet perdeye sahip olan kısa sap bağlamaları akort etmek için ya çok ciddi nota bilgisi ve kulak eğitimine sahip olmasınız ya da günümüzde sıklıkla kullanılan tuner ve diğer bir adıyla akort cihazlarına sahip olmalısınız.
İster uzun ister kısa sap bağlama türleri olsun akort etmek için nota bilgisine sahip olmanız gerekmekte ve notaların harflere olan karşılığını öğrenmelisiniz. Bu konuda kısmi bir ezbere ya da not almaya ihtiyacınız olacaktır. Gelin isterseniz hep birlikte notalarımıza karşılık gelen harflere birlikte göz atalım.

 

La = A || Si = B || Do = C || Re = D || Mi = E || Fa = F || Sol = G

Sıklıkla karşınıza çıkabilecek olan bu notalar dışında Bemol (♭), Natürel (♮) ve Diyez (♯) ifadelerini görebilirsiniz. Parantez içerisinde yer alan sembolleri herhangi bir notanın yanında gördüğünüz zaman ne anlama geldiğini ise kısaca aşağıda görebilirsiniz.

 

Bemol (♭) bulunduğu notayı yarım ses kalınlaştırır. Bunu da kısa sap bağlama akort ederken teli daha çok gerersiniz.
Diyez (♯) yanında yer aldığı notayı yarım ses inceltir. Bunu da uygulayabilmek için teli gevşetmeli yani burguyu gevşetmelisiniz.
Natürel (♮) ise zaten notanın ilk halde olduğunu ifade eder genellikle kullanılmaz ve nota direkt yazılır. Bemol ve diyez olmayan nota gösterim biçimidir.
Kısa sap bağlama akort biçimini en iyi şekilde anlayabilmeniz için gerekli olan bilgilere de değindiğimize göre asıl konumuza cevap verebiliriz. Aşağıda yer alan kısa sap bağlama akort ile ilgili bilgileri özenle inceleyiniz.

 

Alt, orta ve üst olmak üzere bağlama telleri üç grupta değerlendirilir. Ayrıca genel olarak kısa sap bağlamanın telleri aşağıda ki gibi akort edilir.

Alt tel = La
Orta tel = Re
Üst tel = Mi

Bu genel akort biçimi dışında La karar, Si karar, Do karar ve Re karar akort etme biçimleri de bulunur. La Karar için ise Re (Alt tel), Sol (Orta tel), La (Üst tel) olarak uygulanır. Sİ Karar için ise Mi (Alt tel), La (Orta tel), Si (Üst tel) olarak uygulanır. Do Karar için ise Fa (Alt tel), Si bemol (Orta tel), Do (Üst tel) olarak uygulanır. Re Karar için ise Sol (Alt tel), Do (Orta tel), Re (Üst tel) olarak ayarlanır.

 

Kısa sap bağlama akort ile ilgili soru ve cevaplar

Kısa sap bağlama nasıl akort edilir?
Tüm bağlama modelleri genellikle tuner adı verilerin akort cihazları sayesinde kolaylıkla akort edilebilir. Ayrıca üst düzey nota bilgisi ve kulağa sahip olan kişiler bu alanda çok daha pratik olmakta ve kolay bir şekilde akort yapmaktadır.

 

Kısa sap bağlama sisteminin adı nedir?

Bu bağlama türünün sistemine çöğür denilir.
Kısa sap bağlama perde sayısı ve tel sayısı nedir?
Standart olarak kabul gören kısa sap bağlama da genellikle özel bir durum olmadıkça 7 adet tele sahip olmasının yanı sıra 19 adet perdesi bulunur.

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Müzik Aletleri
Teknoloji Dergisi
bm 800 mikrofon
Teknones