Klarnet Dersi Almak İsteyenler İçin Klarnet Kursu
Klarnet Dersi Almak İsteyenler İçin Ön Bilgilendirme
Klarnet, nefesle icra edildiği için üflemeliler ailesi içerisinde yer alır. Dayanıklılık açısından yapımında dış etkenlere karşı kuvvetli ağaçlar ya da metal, ebonit gibi malzemeler kullanılmaktadır. Klarnet yapımında diğer enstrümanlarda olduğu gibi bir çok farklı ağaç türü tercih edilir bunun yanı sıra metal ve seramik klarnetlerde bulunmaktadır. Ama genel olarak en çok tercih edilen her zaman ağaçtan yapılan klarnetler olmuştur. Ülkemizde oldukça popüler olan bu müzik aleti doğru seslerin dudak pozisyonu ve üfleme ile buluştuğu tuşlu bir müzik aletidir.
Klarnet’in Tarihçesi
Klarnet, diğer enstrümanlarda da olduğu gibi bir başka enstrümanın geliştirilmesiyle ortaya çıkmış ve zaman içinde popüler hale gelmiştir. Ve sadece klasik müzik alanlarında değil diğer müzik alanlarında da kullanılmaya başlandı. Klarnetin atası olarak bilinen Türkçe okunuşuyla ‘şalümo’ 1600’lü yılların sonunda yaygın olarak bütün orkestralarda kullanılmaktaydı. Denner adında bir luthierin enstrüman üzerinde farklılıklar ortaya koyarak klarnetin ilk adımlarını atmış oldu. Denne, obuadan esinlenerek klarneti tasarladı. Bu tasarımın sonucunda klarnet obuaya göre daha uzun bir enstrüman haline geldi. Ses özelliği olarakta obuanın çıkardığı temel seslere, daha üst düzeyden çalarak yardımcı oluyordu. 1750 yıllarında klarnetin boyu uzatılarak öncesinde çok net elde edilmeyen tiz si notası daha da temiz şekilde elde edildi. 19. y.y. başlarında klarnetin çeşitleri arttırılarak la, mi, bemol ve do notalı klarnetler kullanılmaya başlandı. 1800 yıllarında ise klarnet son halini alarak ses kalitesi ve güçlü tınıları elde edebilmek için çapı genişletildi.
Klarnet Çeşitleri
Günümüzde kullanılan 4 çeşit klarnet vardır. bunlar;
- Küçük klarnet( mi b)
- Büyük klarnet(si b)
- Do klarnet: uzunluğu ise: 51.7 cm
- Si b klarnet: uzunluğu ise: 59 cm
- La klarnet: uzunluğu ise: 62.7 cm
- Alto klarnet(mi b, fa)
- Bas klarnet(si b)
Klarnet Kursunda Öğrenebileceğiniz Klarnet Parçaları Hakkında Bilgi
Beş tane ekli parçalardan oluşan klarnetin, kamış takılıp üflenen bölümü birinci bölümdür. Bek, ikinci bölümü ise ‘barille’. Üçüncü bölüm ise medium(orta). Dördüncü bölüm ise şalümo ve beşinci bölümüne de pavillion (kalak) denilir. Obua, korangle, flüt ve basson gibi klarnetin de üzerine takılmış açkılarla ses deliklerini kapatıp, açarak ses çıkartılır. Enstrümanın kamış takılan bek bölümünden ağıza alarak, sol el üst ses delikleri kavrağı ve sağ el alt ses delikleri kavrağı olmak üzere az eğimle yere doğru tutulur.
Klarnet çalmak istiyorsanız enstrümanı oluşturan parçaları detaylı bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Örneğin klarnetin notalarını etkileyen en önemli faktör “bek”tir. Doğru bek seçimi enstrümandan aldığınız tadı arttırır.
Bek (ağızlık)
Klarnet kullanırken sesin meydana gelmesini sağlayan etken bektir. Bek bölümü ağız kısmında yer alır ve buradan üflenir. Sıkışan hava klarnetten dışarı doğru çıkar bu sayede belirli bir frekans aralığında ses meydana gelir.
Kamış
Bekten ses çıkması için gerekli olan ve ince bir katmana sahip tahta aparata kamış denir. Kamışların kendi içinde numaralandırılmış çeşidi bulunur. Bu numaralar kamışların sertliğini ve yumuşaklığını ifade eder. Mesela bir numara en yumuşak, beş numara en sert kamış çeşididir. Kamış ve bek uyuşması bekten istenen verimi arttırır.
Bilezik
Kamışın olduğu bölgeye sabitlenmesi için bekin yuvarlak yapısını sarmalayan metal aksama bilezik denir.
Baril
Akort üzerinde değişiklikler yapıp klarnetin asıl akorduna destek vermesi barilin görevidir.
Üst Bölge
Baril kısmının aşağısında yer alan ve klarneti çalarken sol elin sürekli olarak hareket ettiği bölgeye üst bölge denir. Bu bölgede dört tane boşluk vardır ve bu boşlukların üzerinde ise metalden üretilmiş yüzük ve bu yüzüklerin etrafında da birbirinden farklı boylarda metal üretilen perdeler yer alır.
Alt Bölge
Alt bölge üst bölgenin tersine sağ el ile icra edilir. Ve bu bölgenin ön tarafında üç boşluk bulunur. Klarnetin ağırlığını yüklenebilmek için başparmağımızdan aldığımız destek bölümü de burda yer alır.
Kalak ( Pavillion )
Bekten çıkan o enfes ses tüm bölgeleri ziyaret edip son olarak dışarıya aktarılmadan hemen önce uğradığı oval yapıda bir yüzeydir.
Son olarak Klarnet çalmak en büyük hayallerinizden biriyse ustalarından öğrenip hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işin ustası olan öğretmenlerin verdiği klarnet dersi, kursu sizi de gelecekte çok iyi bi klarnet ustası yapabilir. Günümüzde bu konuda büyük gelişimler yaşanıyor. Birebir özel dersler alabileceğiniz kurslar sizler için daha verimli olacaktır. İster kendiniz içini ister çocuğunuz için klarnet dersi alabilirsiniz. Hele de büyük bir ilginiz varsa hiç beklemeden başlamanızı öneririm. Ama öncesinde unutmayın ki dudaklarınızın kusursuz ve dişlerin düzgün, eksiksiz( ön dişler ) olması bu enstrümanı çalabilmeniz için aranılan özellikler arasındadır. Klarnet çalmaya küçük yaşta başlayabilirsiniz ve çok iyi çalabilmeniz için hergün en az dört saat çalışmanız gerekir.