Klasik Müzik | En Çok Bilinen Klasik Müzikler

Klasik Müzik Nedir? Tarihçesi Ve Bestecileri

‘’Klasik’’ müzik kelimesi ilk olarak 1829 yılında ortaya çıkıyor. Peki neden? 19. yüzyılların pazarlama stratejisini yürütmek için olabilir. Avrupa kültürlerinde müzik kategorisinin tam da hareketlenip popüler hale geldiği bir dönemde “klasik“ terimi daha çok yayıldı. Bu dönemlerde konser alanları inşa edildi, orkestralar kuruldu ve birçok enstrümanlar üretildi ve bu sayede müzik yayıncılığı da patlama yaşadı. Ve böylece klasik müzik genel olarak kültür seviyesi yüksek kişilerle bağdaştırılan, halk müziğinden ayrı tutulan Batı Avrupa kökenli ve ağır bir müzik türü haline geldi. Önemli özelliklerinden biriside çok sesli bir müzik olmasıdır. Klasik kelimesinin diğer bir nedeni ise Yunanlıların ve Romalıların toplumsal denge ve uyuma sahip olduklarına inanıldığı için ve antik dünyanın imajını anımsatan bir kelime olduğu için olabilir. Ancak, o dönemlerin uzman tarihçileri olan herhangi birinin bile bildiği gibi bu o toplumların gerçekliğini yansıtan bir imaj değil.

İlk Klasik Müzik Eserleri

İlk eserler dini eserlerdi. İnsanlar doğanın bir parçası olmasına rağmen doğadan korkarak yaşarlardı. Bu yüzden dualarla beraber müzik yaparak kurbanlarını doğaya emanet ederlerdi. Yağmurun ve rüzgarın altında şarkı söyleyip rüzgarla beraber ulurlardı. Ve şarkılarını söylerlerken zaferleriyle övünüp doğaya ve avlarına teşekkür ederlerdi. İnsanlar yürürken, koşarken, bir yerlere vurduklarında veya birbirlerine değdiklerinde güzel ve düzenli sesler ortaya çıktığını fark ettiler. Bu sayede ritim terimi ortaya çıktı. Danslarına eşlik etmesi içinde müzik. Ayrıca ilk zamanlarda müzikler sözler sayesinde yapılıyordu ve bu müzikleri insanlar bir yere yazıp kaydetmediler.

Ortaçağ Dönemi

Açlığın olduğu insanların sıkıntılarla, hastalıklarla en önemlisi vebayla uğraştığı zor bir dönemdir. Ama tüm bunların yanı sıra eğlenceli bir dönemdi. Çünkü Avrupa’da keşişler manastırlarda müziklerini geliştirip hepsini yazılı bir hale getiriyorlardı ve tarihte müziğin başlangıcını oluşturmuşlardı.

Rönesans Dönemi

Bu dönem içerisinde sanat dalları, zengin ve sanatsever kişiler ayrıca vergi de ödemeyen soylu aileler tarafından desteklenerek maddi açıdan gelişmiştir. Rönesans döneminde en meşhur bestecisi Giovanni da Palestrina’dır. Ve bu sanatçı Papa’nın en sevdiği ve gözde bestecisiydi. Palestrina, dini müzikler ve ayin müzikleri yazan bir besteci olmakla beraber en önemli özelliklerinden biri de enstrüman eşliği olmadan vokal eserler yazmasıdır. Ve birbirinden bağımsız melodilerin bir araya gelerek söylenen farklı ahenkler icat etmiştir. Rönesans döneminin önemli bestecileri arasından biri olan Monteverdi, opera olarak isimlendirilen müzik yaratıcısından biridir. Monteverdi ve arkadaşları baştan aşağı müziği değiştirerek operayı yarattılar.

Barok Dönemi

Monteverdi ile beraber takipçilerinin de ön ayak olmasıyla yeni bir müzik dönemi ortaya çıkmış oldu. Bu dönemlerde daha süslü ve daha duygusal müzikler öne çıkmıştır. Farklı müzikler besteciler tarafından sürekli deneniyordu ve müziği oluşturan bölümlerden bir diğerine nasıl geçmesi gerektiğini baştan yaratıp tüm kuralları yıkıyorlardı. Barok döneminin bestecileri George Frideric Handel, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach’tır. Ve müzikte barok dönemi tarzının en üst noktasına Bach ile ulaşılıp ve bu dönem en sonunda yine Bach ile sonlandırılmıştır. Bu dönem ardından gelen müzik Klasik Tarz veya Klasik Dönem olarak biliniyor. Ancak bilmeniz gerekir ki Klasik Dönem ile Klasik Müzik birbiriyle karıştırılmamalıdır. Her ikisi de birbirinden bağımsız farklı terimlerdir.

Klasik Dönem, Sadece Klasik müziği oluşturan dönemlerden biridir. Klasik Dönem, barok müzik gibi abartılı, süslü olmayan sade, kontrollü ve tutucu bir dönemdir. Bu dönemde senfoniler, yaylı çalgılar ve sonatlar daha fazla ilgi görmüştü. Klasik Dönemin önemli bestecileri Haydn, Mozart ve Beethoven’ dur

Romantik Dönem

Bu dönemin bestecileri, gök gürültüsü, gün batımı veya gün doğumu, hasat zamanı vs. gibi doğa olaylarından ilham alıyorlardı. Bu dönemde müzikte yeni bir çağ başlamıştır. entelektüel müziklerin yerini yavaş yavaş insanların içinde ki hislerin ve duyguların geliştiği Romantik Dönem almaya başlamıştı. Bu dönemin önemli bestecisi Carl Maria Von Weber’dir. İnsanların kulağına bir hayli romantik gelen müzikler besteledi. Bir diğer besteci Hector Berlioz da romantik dönemin önemli bestecileri arasındadır. Bir çok besteciye göre daha yenilikçi ve kural tanımayan biri olarak bilinmektedir.

Bu yüzyılın klasik müzik bestecileri arasında Debussy, Ravel, Igor Stravinsky, Sergey Prokofyev ve Dimitri Şostakoviç vardır. 1900’lü yıllara kadar birçok besteci Viyana’da yaşamış ve bu dâhiler yüzyıllarca müziğe yön veren isimlerdi.

Bu yazımızda Klasik Müziği ve tarihini sizlere kısaca açıkladık. Ancak klasik müziğin tarihi elbette bu kadar değil. Düşündüğümüzden ve bildiklerimizden daha fazlası var.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Müzik Aletleri
Teknoloji Dergisi
bm 800 mikrofon
Teknones