Piyano Notaları ve Nota Dizilimleri
Piyano notaları, nasıl her insanın bir lisanı varsa müziğin lisanı da notalardır. Her bir nota ayrı bir tınıyı, ayrı bir sesi simgeler ve ona göre karakteristik özelliklere sahiptirler. Notalar için müziğin alfabesidir de denilebilir, bu alfabeyi güzel kullanabilmek için illa konuşmak gerekmez.
O alfabeyi okumak da çok önemlidir ve pek tabii okurken de okunduğu gibi çalmak en esaslı müzik kurallarının başında gelir. Notaları okunduğu gibi çalmanın önemli olduğu çalgı aletlerinden birisi de tuşlu çalgı aletleri familyasından olan “piyanodur.
Resimli olarak sizlere piyano nota yerlerini, dizilimlerini ve piyano notalarını açıklayacağız. Bu sayede resimli bir şekilde hangi nota nerede, öğrenmiş olursunuz.
#
Piyano Notaları Yerleri (Resimli)
#
Bu aleti çalmasını bilen, notalarını okunduğu gibi çalabilen insanların, piyanon kullanıcısına verdiği o muhteşem aurayla hayatları güzelleşir, ruhlarındaki kötümserlikten arınır ve kendilerini piyanonun o ahenkli tınısına bırakarak dünyayla piyanon çevresinde sanki bir boyut kapısı açılmış gibi boyut değiştirirler.
Bu aura ile birlikte piyanoyu çalmasını bilen insanlar da çaldıkları çalgı aletleriyle aralarında oluşan iletişimden ötürü bir beden dili edinir. Müziğin içerisinde gizlenen ve gerçekten sanatçılığa yatkın olan kişilerin çözebileceği bir cebirdir, matematiktir müzik. Müzik, insanın anlık duygusal gelişimlerine ve içerisindeki hislerine bağlı olarak şekillenir ve sanatçıya yön verir. Piyanolar oktavlardan oluştukları üzere, üzerlerindeki notaları do-re-mi diye kısıtlandırmak yersiz olacaktır.
Piyano Notaları Yerleri
Bir oktavdan sonraki bütün notalar bulundukları konumlara göre a-b-c-d-e gibi alfabetik olarak sınıflandırılabilir. Notaları nota standında koyduğunuz kâğıtlardan gerekli notaları gerekli yerlerde kullanarak asıl ruhuyla yaşayabilirsiniz. Bu da bolca pratik ve harflerin yerini akılda yer edindirmeyle olabilecek bir durumdur. Şimdi size bu notalardan bahsedecek ve sizi bu yoğun auraya adım atmanız için davet edeceğiz.
Müziğin 7 notadan oluştuğunu biliyoruz, peki bu notalar portede nasıl yer edinirler? Do-re-mi-fa-sol-la-si olarak belirlenmiş nota isimleri sol anahtarına göre nasıl yer edinirler anlatalım. İşte portede nota yerleri:
Do notası: Sol anahtarlı portenin en alt çizgisinin altında sanki hayalet bir çizgi varmış da onun üzerinde duruyormuş gibi konuşlanmıştır.
Re notası: Sol anahtarlı portenin en alt çizgisinin altında, çizgiye teğet bir şekilde durur.
Mi notası: Sol anahtarlı portenin en alt çizgisini ortalayacak şekilde durur.
Fa notası: Sol anahtarlı portenin en alt çizgisi ile en alttan 2.çizgisi arasında konuşlanır.
Sol notası: Sol anahtarlı portenin en alttan ikinci çizgisini ortalayacak şekilde durur.
La notası: Sol anahtarlı portenin en alttan ikinci çizgisi ile üçüncü çizgisinin arasında durur.
Si notası: Sol anahtarlı portenin en alttan üçüncü çizgisini ortalayacak şekilde durur.
Piyano Notaları Açıklama
#
Nota, piyanonun alfabesidir. Nota seslerinin kimlikleridirler ve “do-re-mi-fa-sol-la-si” olmak üzere 7 farklı çeşitleri vardır.
#
Solfej, notaları isimleriyle çağırmanın müzik terimlerindeki tam karşılığıdır. Süreleri, vuruşları ve sesleri ile notaları tam manasıyla okumak anlamına gelmektedir.
#
Bona, sadece ritimleriyle ve sesleriyle notaları kendi seslerini olaya katmadan okumanın müzik terimlerindeki karşılığıdır.
#
Ritim, armoni melodi veya ritim verilerek farklı karakterlerde olan melodi ismi alır. Bu melodiler belli ritimlerde ve değişik biçimlerde çalınabilinmektedir. Yani müziğin zaman içindeki akışına ritim denir.
#
Akor, 3 ve ya daha fazla sesin aynı anda karıştırılmasıyla oluşan ses tınısına verilen isimdir. Bu tınıyı elde edebilen başlıca müzik aletleri gitarlar ve piyanolardır. Bu enstrümanlar çok iyi birer solo çalgı aletleri oldukları için müziğin tarzına göre şekillendirilebilirler.
#
Porte, bir araç olarak müziği yazıya dökmenin terimsel karşılığıdır. Beş paralel çizgiden ve dört aralıktan oluşan portre, çizgilerin üstüne ve aralarına da yazılabilir. Daha yukarı yerleştirildiği zaman portedeki notalar sesin daha çok tizleşmesine olanak tanırlar.
#
Anahtar, porteyi oluşturan ana elemanlardan birisi olan bu simge, notaların isimlendirilmesine olanak tanır.
#
Sol anahtarı, portenin tam da alt kısmından ve orta çizgisinden başlayarak çizilen bu anahtar, ikinci çizgi üzerindeki notaya sol ismini aldırır. Frekanslara göre ses veren enstrümanlar için yani gitar, bağlama, kaval, flüt, keman gibi çalgı aletlerinde nota çalarken sol anahtarı çizilir.
#
Fa anahtarı nota dizilimi, portenin 2.çizgisinden başlanarak çizilir ve 2.çizgideki notaya fa ismini verir. Daha çok pes frekanslardaki sesleri yazmak için kullanılan fa anahtarı, çok fazla frekans gerektiren çalgı aletlerinde yani basgitar, çello, kontrbas ve piyano gibi çalgı aletlerinde kullanılmak için vardır.
#
Do anahtarı, portenin alttan 3.ve 4.çizgisinden başlayarak çizilen bu anahtar bulunduğu çizgilerdeki notalara do adını verir. En önemlileri tenor ve alto anahtarları olan do anahtarları sadece viyola çalgı aletinin notaları yazılırken kullanılır.
#
Oktav, aynı isimli iki notanın arasındaki notalar topluluğuna verilen addır.