Podcast Rehberi

Podcast Rehberi

Podcast yayıncılığı görüntülü içeriklerin oldukça üst seviyelere çıksa dahi özgünlüğünü ve yapısını koruyarak hayatımızda var olmaktadır. Bu yazımızda ise podcast yayıncılığı hakkında bilinmesi gereken tüm önemli unsurlara göz atacağız. Öncelikle konuyu en kısa hali ile sizlere aktarmak istiyorum.

Podcast Nedir?

Günümüzde hepimizin bildiği İPod kelimesinde yer alan Pod yani küçük kapsül teriminin, broadcast kelimesinde yer alan yayın anlamının da cast terimi ile dahil edilmesi ile hayatımızda var olan unsurdur. Podcasting terimi ise, dizi biçiminde devamlılığı olan ses ve görüntü içeriklerinin internet üzerinden indirilebilecek şekilde yayınlanmasıdır. Bu şekilde internet üzerinde indirilmiş verilere ise podcast denir. Yani bu iki terimi iyi bir şekilde kavradığımız zaman bu sistemi kavraya biliriz. Podcast mantığını kavradığımıza göre yayıncılık mantığını sizlere kısaca aktarmak istiyorum.

Podcast Yayıncılığı

Podcast günümüzde ses verilerinin genellikle MP3 formatı ile belirli platformlar üzerinden indirilmek, istendiği zaman erişilmek üzere yayınlanmasıdır. Konu yani içerik ses ekipmanlarınız ve yazılım tercihiniz dahi tüm sisteme etki edebilen ve sizle başlayıp sizle biten sınırları olan ürünlerdir. Bu sistem sayesinde belirli kitleye sahip olabilir, tecrübe, bilgi, sanat, bilim, siyaset ve benzeri herhangi bir konuda olan projelerinizi kayıt altına alarak kullanıcılara sunabilirsiniz. Burada ise birçok kişiden genellikle bu denli görüntü ve sesin bir arada geliştirilerek sunulduğu platform var iken neden sadece ses ürünlerini değerlendirir, gibi bir soru ortaya çıkıyor. Gelin isterseniz bu önemli noktaya açıklık getirelim.

Podcast Avantajları

Podcast avantajlarından söz ederek konuyu her yönü ile kavramanızı istiyorum. Öncelikle aşağıda yazan unsurlar arttırılıp kişiye göre azaltılabilir.  Kendi takipçi veya yayıncı potansiyelinize göre değerlendirmenizi tavsiye ederim.

  • İstenildiği zaman internete bağlanan bir üründen erişilebilir.
  • Tekrar oynatıp, ileri ve geri alınabilir.
  • İnternete bağlanan tüm akıllı cihazlardan yayın yapılabilir.
  • Sesi alabileceğiniz herhangi bir aygıt ile ürüne erişilebilir.
  • Yürürken, koşarken, otururken ve benzeri kişiye göre değişen birçok durumda projeler takip edilebilir.
  • Abonelikler sayesinde ürünlere kolay ve zamanında erişilebilir.
  • Yapısı sayesinde sürekli güncel tutulabilir.
  • Deneyimleriniz ve benzeri tüm konular her düzeyde ele alınabilir.
  • Günümüz popüler birçok uygulamasından çok daha az maliyetlidir.
  • Kolay erişilebilir.

2000’li yıllardan bu yana özgün yapısını koruyarak ve sürekli geliştirilerek günümüze gelmiş bu sistem hakkında sizlere tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Öncelikle podcast yayıncılığı için gereken unsurlar nelerdir?

  • İçerik
  • Ses Ekipmanları
  • Yazılım

İçerik hakkında herkes özgür olabilmektedir. Aynı zamanda tercih edeceğiniz ses ve benzeri yazılımlar sizin projelerinizin düzeyi ve kalitesi ile alakalıdır. Bu yüzden somut olarak ele alabileceğimiz ses ekipmanları kalıyor.

Podcast Ses Ekipmanları

Podcast ses ekipmanları sistemin yapısı gereği oldukça önemlidir. Elbette bütçe ve hedefler odağında geliştirilen ve çeşitlenen birçok ürün bulunmaktadır. Sırası ile bu ürünlere göz atmak gerekirse eğer, ilk ürünümüz hiç şüphesiz mikrofon olacaktır.

Dahili veya harici herhangi bir mikrofon sayesinde podcast yayını yapılabilir. Fakat içerik kalitesi kadar da ses ürünlerinin düzeyi de sizlerin takipçi kitlenize ve dinlene bilirlik verilerinize direkt etki edecektir. Bu yüzden aşağıda yazan ses ekipmanlarını kısaca açıklamak istiyorum.

Podcast yayını için gerekli olan ses ekipmanlarına YonkaMüzikMarket ‘e ait olan online satış alanındaki her tür ses ekipmanını inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Mikrofon: Podcast mikrofonu olarak günümüzde en popüler tercih edilen ürünlerin başında yüksek hassasiyete sahip condenser yapılı mikrofonlar gelmektedir. Bu ürünler sayesinde stüdyo ortamlarında kayıtlar alabilirsiniz. Fakat bu tip ürünler ile birlikte hayatımıza giren bir takım yardımcı ses ekipmanları gelir.

  • Mikrofon Standı, mikrofon modelinizi size en doğru mesafe ve açı ile konumlandırarak icra düzeyinizi arttırmak için geliştirilmektedir.
  • Pop Filtre, ses patlaması başta olmak üzere mikrofon ızgarasının ve iç hattının istenmeyen sıvı tanecikleri yüzünden korunmasını sağlar
  • Shock Mount, titreşimlerin mikrofona ulaşmasını engelleyerek mikrofonun standa sabitlenmesini sağlar.
  • Ses Kartı, mikrofon sayesinde yakalanan ses dalgalarını dijital ses verisine dönüştürür.
  • Phantom Power, condenser mikrofonların kullanılması için +48 volt olarak adı geçen güç seçeneğini üretir. Ayrıca mikrofon mikseri ve ses kartında dahili olarak değerlendirilebilecek bir ekipmandır.
  • Mikrofon Mikseri, sistemde birden fazla mikrofon ve benzeri ses aygıtı var ise eğer, kapasitesi çerçevesinde tek bir ürün üzerinden kontrol etmemizi ve kullanmamızı sağlar.
  • Midi Klavye, mevcut tuşlarına atanan ses verileri sayesinde projelerinize renk katar.

Yukarıda yer alan herhangi bir ürünü kendi düzeyiniz, amaçlarınız ve bütçeniz odağında çeşitlendirebilirsiniz. Ben Uğur Can Selli, podcast ekipmanlarını bütçeniz odağında güvenilir tedarik kanallarından satın alınız. Mutlaka profesyonel yardım almayı ve kapsamlı araştırma yapmayı unutmayınız.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Müzik Aletleri
Teknoloji Dergisi
bm 800 mikrofon
Teknones