Üflemeli Müzik Aletleri ve İsimleri
Üflemeli Müzik Aletleri
Üflemeli müzik aletleri ya da diğer adıyla nefesli müzik aletleri kuvvetli bir diyafram ve teknik gerektiren müzik aletleridir. Tahta nefesli çalgılar ve bakır nefesli çalgılar olarak iki başlık altında toplanan müzik aletleridir. Tahta nefesli çalgılarda da bakır nefesli çalgılarda da ses boru içindeki havanın titreşimi sonucunda meydana gelir. İyi bir eğitmen, iyi bir üflemeli müzik aleti ve belli bir çalışma prensibiyle nefes kontrolü yapılarak güzel, pürüzsüz ve kaliteli bir şekilde kulağa hitap eden bir ses çıkarabilmek mümkündür.
Peki, nelerdir bu tahta nefesli müzik aletleri ve bakır nefesli müzik aletleri.
Tahta Nefesliler
# Ney
#Klarnet
#Flü
#Bakır Nefesliler
#Trompet
#Korno
Üflemeli müzik aletlerini tanımlayacak olursak tek tek açıklamak ve özelliklerinden bahsetmek gerekecektir.
+Ney
Ney Özellikleri
Kaliteli bir neyde genel olarak özellikler; kamışın sarı renkli ve sık lifli olması, boğum genişliklerinin ve boylarının düzgün bir biçimde azalmasıdır. Ney’in kalın veya ince olması, inebildiği en kalın sesi ve çıkabildiği en tiz sesleri etkilemektedir. Bir ney’in düzgün akortlu olabilmesi için 9 adet boğumdan oluşması ve bu boğumların her birinin birbirlerine eşit olması şarttır ki böyle bir kamışın sazlıkta bulunması çok enderdir. Bu sebeple ney yapımcıları perde deliklerini açarken kaydırma denilen bir yöntem kullanarak neyin akordunu istenilen frekanslarda ayarlamaktadırlar. İdeal ölçülerde bir neyin fiyatı çok yüksektir ve bulunması çok zordur.
+Klarnet
Kuvvetli ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Bir çeşit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.
Klarnetin orkestradaki önemi gerekirse arka plandaki başka çalgılardaki temaları katlamak, armonileri sağlamak ve eşlik figürlerini seslendirmek klarnetin yapabileceği en önemli görevlerdir.
+Flüt
Flüt, her ne kadar tahta nefesliler kategorisinde yer alsa da günümüzde gümüş, nikel, altın gibi madenlerden yapılmaktadır. Tabi ki nar ağacı ve abanoz ağacı ile yapılanları da vardır. Tahta flütün en önemli özelliği tatlı, yuvarlak ve olgun olmasıydı. Metal alaşımlardan yapılmaya başlamasıyla bu özelliklerini büyük ölçüde yitiren flüt daha çevik, ses niteliği yönünden ise parlaklık kazanmıştır. Ses kalitesi açısından her hangi bir sorun getirmeyen metal alaşımlı flütlerden şikâyetçi olanlar çok fazla yoktur. Gelişen müzik çeşitliliği ile birlikte yan flüt‘ün daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz.
+Trompet
Bakır nefesli çalgılar arasında yer alan trompet bir ağızlık ve kendi üstüne kıvrılmış silindir bir borudan oluşmaktadır. Trompetin öteki üflemeli çalgılardan önemli bir farkı üfleme sırasında iki ya da üç kez ses düzenlemesi yapılabilmesidir.
Ucuz bir maliyete sahip olmayan trompetler çok fazla kaliteli olmayacak şekilde bulunabilir. Ancak, gerçek anlamda trompet çalmak, trompet çalmayı öğrenmek istiyorsanız kaliteli bir trompet almak vereceğiniz paraya değecektir.
+Korna
Bakır nefesli çalgılar arasında yer alan korno, salyangoz yapısına benzeyen kıvrımıyla ayırt edilebilen bir üflemeli müzik aletidir.
Korno Fiyatları
Pahalı bir nefesli müzik aleti olan kornonun kalite ve özellik bakımından önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz