Ukulele Akorları Nelerdir?
Ukulele Akorları Nelerdir?
Son yılların en popüler enstrümanlarının başında gelen ukulele modellerini tecrübe etmek birçok kişinin hedefi haline geldiği günümüzde ukulele akorları hakkında detaylı bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle araştırmalarımız neticesinde birçok yeni kullanıcı ukulele hakkında çokça yanlış bilgiye sahip olmaktadır. Bu yüzden konuyu biraz temelden ve anlaşılır bir şekilde sizlere aktarmak amacındayım. Ukulele kısaltması uke ve kıtasal olarak zıplayan pire olarak çevrilen kısa, cılız seslere sahip minik bir enstrümandır. İlk bakışta gitarı andıran görüntüsüne aldanıp gitar zanneden birçok kişi olacaktır. Fakat gerek yapısı gerekse de elde edilen ses tınısı bakımından gitardan ayrı değerlendirilmesi gerektiğini çoğu kişi kabul etmektedir. Ukulele 4 adet tele sahip olan oldukça küçük gövde ve sapı bulunan perdelere sahip çeşitleri bulunan telli müzik aletidir. Sopranino ukulele, soprano ukulele, concert ukulele, tenör ukulele, bariton ukulele ve bas ukulele olarak çeşitlenmektedir. Ayrıca yazdığım sıra küçükten büyüğe şekilde olmak üzere icra edilmesi oldukça güç bir enstrümandır. Ukulele modellerini mutlaka profesyonel tedarik kanallarından satın almaya ve ses tonunuza uygun çeşitlerini satın almaya özen gösteriniz.
Ukulele çeşitleri arasında uzunluk yani ölçü farkı olduğu kadar da üretilen ses farkı da bulunur. Soprano ukulelenin sesi oldukça kuvvetli iken ince ve cılız olarak işitilmektedir. Fakat tenör modelin sesi daha tok olarak elde edilir. Böylece farklı müzik türü, ses tonu ve ses projelerinde verimli bir şekilde icra edilebilecek ukulele türleri hayatımıza girmektedir.
Ukulele akorlarını en iyi şekilde anlamak için ukulele icra ederken nelere ihtiyaç duyulduğunu bilmeliyiz. Öncelikle ukulele gitar gibi icra edilen bir enstrümandır. Yani sap üzerinde ihtiyaç duyulan akorlar basılırken, gövde üzerinde ihtiyaç duyulan ritimler verilmektedir. Böylece kulağa muhteşem gelen eşsiz sesler ortaya çıkmaktadır. Ukuelele modelinin kolay şarkıları için yaygın bir şekilde başvurulan ritim ve akorları bulunduğu gibi de oldukça geniş bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Başlıca ukulele akorları ise; C, D, E, F, G, A, B, Cm, Dm, Em, Fm, Gm, Am, Bm, C7, D7, E7, F7, G7 ve A7 olarak kabul edilebilir. Asıl önemli olan bu akorları nasıl basacağımızdır. Elbette direkt tüm akorlara hakim olmayı bekleyemeyiz. Fakat zaman içerisinde emek ve zaman vererek kendimizi geliştirebileceğimiz ciddi bir konudur. Bu enstrüman hakkında ilginiz ve merakınız üst seviye ise mutlaka sağlıklı bir şekilde yol kat edebilmek için mutlaka düzenli ve istikrarlı olarak ritim, nota, akor ve parmak egzersizleri yapmalısınız. Ayrıca mutlaka benim sizlere tavsiyem sizin ihtiyaç ve amaçlarınıza en iyi şekilde cevap verebilecek ukulele modelini bu alanda profesyonel olan ve kaliteli ürünlere sahip olan tedarik kanallarından yardım alarak satın alınız. Yani sizin bütçeniz, amacınız ve ses tonunuza en uygun ukulele türünü uzun vadede üstün performans sunabilecek olan ukulele marka ve ukulele modeli ile erişmelisiniz. Böylece hem bütçenize uygun ürünleri satın alacak hem de uzun vadede beklentinizi büyük ölçüde rahatlıkla karşılayabileceksiniz. Yazımız devamında ise son olarak akorların görsel olarak ifadesini göreceksiniz. Fakat öncesinde akorları nasıl basacağınızdan kısaca bahsetmek istiyorum.
Yukarıda yer alan akorları basarken sapı baş parmağınız ile arkadan kavrar iken, işaret parmağınız sapın bitiminde yer alan ilk perdeye denk gelir, orta parmağınız bir sonraki yani ikinci perdeye denk gelir böyle böyle sırasıyla parmaklarınızı mevcut perdelere ve görselde ifade edilen tellere temas edilerek istenilen akorlar basılır.