Uzun Sap Bağlama Nota Yerleri Kolay Anlatımlı
Uzun Sap Bağlama Nota Yerleri
Uzun sap bağlama nota yerleri, uzun sap bağlama ve kısa sap saz müzik aletlerinin birbirine benzer yapıda olsalar da farklı veya aynı notalarda daha değişik ses çıkardığını bilgisini vererek makaleye başlamak isterim. Bu makalemizde, uzun sap bağlama nota yerleri ile ilgili gerekli bilgileri verirken, bir diğer yandan da bağlama akort ayarlama ve bağlama akort cihazı ile ilgili kısa kısa bilgiler vererek bu konuyu ilgilendiren her bir başlığa değinmek istiyorum. Öncelikle, saz nota yerleri tamamen size kalmıştır diyerek çarpıcı bir giriş yapmak isterim. Neden mi? Bildiğiniz üzere, farklı ozanların, sanatçıların ve sanata gönül vermiş diğer üstatların her birinin farklı bir çalma düzeli vardır. Dikkat ederseniz, bu düzenler nota yerleri ile meydana gelmektedir. İşte bu noktada, tabi ki yeni başlayanların genellikle kullandığı bağlama düzenleri dışında diğer saz düzenleri hakkında bilgi vereceğimi de söyleyebiliriz. Konuya devam edecek olursak, bağlama düzenleri veya nasıl akort yapılacağınız öğrenmeden önce, aşağıda örnek olarak verdiğim nota ve karşılığı gelen harfleri iyi bilmeniz gerekmektedir. Eğer tam olarak bilmezseniz, ne ben anlatmak istediğimi doğru aktarabilirim, ne de karşılıklı düşünce akışı hızlı olur.
Notalara Harfleri
La = A
Si = B
Do = C
Re = D
Mi = E
Fa = F
Sol = G
Yukarıda bahsettiğim üzere, notaların karşılık geldiği harfler bu şekildedir. Bu noktada, bu bilginin size neden ve nerelerde ihtiyacı olduğu düşünecek olursanız, bazı akort cihazları ve bazı sitelerde dünya üzerinde kullanılan orta nota dili olarak bu harfler kullanıldığı için dersek, sizler için iyi bir cevap olabilir diye düşünüyorum.
Nota Yerleri
Uzun sap bağlama için perdeler arasında bulunan notalar, fotoğraf olamadan sözel olarak aktarmanın zor olacağı için aşağıda gördüğünüz fotoğraftan faydalanabilirsiniz.
Hazır örnek vermeye başlamışken konuyu fazla dağıtmadan, saz yani bağlama düzenleri içinde hazırladığım kısa bir örnek listesini beraber aşağıda göz gezdirebiliriz.
Bağlama Düzenleri
Bozuk Düzen
• Alt tel grubu = La
• Orta tel grubu = Re
• Üst tel grubu = Sol
Bağlama Düzeni
• Alt tel grubu = La
• Orta tel grubu = Re
• Üst tel grubu = Mi
Kara Düzen
• Alt tel grubu = La
• Orta tel grubu = Re
• Üst tel grubu = Sol
Misket Düzeni
• Alt tel grubu = La
• Orta tel grubu = Re
• Üst tel grubu = Fa
Yukarıda gördüğünüz üzere, birden fazla akort düzeni vardır. İşte bu noktada, internette notalar için dolaşacak olursanız, uzun sap bağlama notaları başlığı adı altında birçok nota dizilimi karşınıza çıkabilir. Bunun için, kafanızı hiç karıştırmaya gerek yoktur, çünkü ne tür müzik çalacağınız ve türkü veya her ne çalacaksanız onu hangi tarzda çalmak isterseniz o tarzda çalabilirsiniz. Ancak, genellikle, uzun sap saz dersi, uzun sap saz eğitim videoları ve bunlara benzer aratmalar yaptığınız zaman, Do karar olarak anılan bağlama notası karşınıza çıkacaktır. Bunun için kısa bilgi vermek gerekirse, aşağıdaki gibi olacaktır.
Alt tel grubu = Do – C
Orta tel grubu = Fa – F
Üst tel grubu = La diyez, Si bemol – A
Yukarıda fark ettiyseniz, bazı sitelerde kolay saz notaları olarak geçen bu nota düzeni, bahsettiğim nota harflerini nitelemek için karşılık gelen notalar ile beraber verdim. Buna ek olarak, üst tel grubu örneğinde hem La diyez hem de Si bemol olarak yazdım. Bunun nedeniyse, akort cihazları arasında bazen farklı gösterimler olabilmektedir.
Tüm makaleye son olarak, fazla kafa karıştırmadan bilgileri doğrudan aktarmaya çalıştığımı düşünüyorum. Ancak, eğer aklınızda her hangi bir soru işareti kaldıysa, bu makaleye yorum yaparak bizlere ulaşabilirsiniz..:)
Bağlama Modellerini İncelemek İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/baglama-fiyatlari